Τα καλύτερα άλμπουμ της δεκαετίας του 2000

Κ

Κάθε δεκαετία που περνά φτιάχνω τη λίστα με τα καλύτερα άλμπουμ της. Δηλαδή κάθε χρόνο που περνά προσθέτω στη λίστα αυτή τί μου άρεσε και τα κατηγοριοποιώ αργότερα σε δεκαετίες. Είναι κάτι που το έκανα από το 1990. Είπα να σας στείλω τη λίστα με τους καλύτερους δίσκους της δεκαετίας του 2000. Δηλαδή 2000-2009. Έχω και τις άλλες λίστες για τα 80’ς και 90’ς. Είναι δίσκοι πρωτότυποι κι όχι συλλογές ή remix. Διαβάστε τον, συμφωνείστε, διαφωνείστε ή συμβουλευτείτε τον για να ανακαλύψετε καινούργιες μουσικές και συγκροτήματα που δεν είχατε ακούσει.

 

Άλκης Πασχαλίδης-πάνω απ' όλα ακροατής

 

 

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 2000-2009

 

 

 1) Radio Tarifa - Cruzando El Rio (2000) 

Ισπανικό συγκρότημα, πολύ ωραία τραγούδια, πολύ groove και χορευτικά χωρίς να είναι δεξιοτέχνες, λίγο φλαμένκο και λίγο ανατολίτικη ατμόσφαιρα με όργανα, όπως διάφορα ξύλινα πνευστά και έγχορδα παραδοσιακά και μεσαιωνικά της Μεσογείου και κρουστά χωρίς να φλυαρούν.

 

2) Jeff Buckley - Sketches For My Sweetheart The Drunk (2000)

Ο πρώτος δίσκος του διπλού είναι καταπληκτικός. Με την τέλεια φωνή του να σε καθηλώνει. Πολύ ωραία τραγούδια από soul μέχρι rock. Απίστευτη φωνή.

 

3) ORIGINAL SOUNDTRACK - Vengo (2000)

Από την ταινία του Tony Gatlif. Flamenco τραγούδια και κάποια αράβικα, πολύ καλά τραγούδια που σε βάζουν σε ατμόσφαιρα.

 

4) Dusminguet - Postrof (2001)

Χορευτικό latin-ska-pop-rock-arabic-reggeaton-mano negra. Mε ωραίες μελωδίες. Το ακούω εδώ και 12 χρόνια και δεν το βαριέμαι! 

Στα καταλανικά κυρίως τραγουδούν.

 

5) Bjork -Vespertime (2002)

Πολύ ατμοσφαιρικό με τραγούδια που σε ανατριχιάζουν. Απίστευτος δίσκος. (Τον έχω σε βινύλιο!!!!!)

 

 

6) Jenifer Lopez - This Is Me… Then (2002)

Τέλειο άλμπουμ, r’n’b πολύ καλό με ωραίες συνθέσεις χορευτικά και μη.

 

7) Gentleman - Journey To Jah (2002)

Reggae dancehall, πολύ ωραία τραγούδια με μελωδίες στις φωνές, πλήκτρα, σαξόφωνα και φυσικά για πολύ χορό.

 

8) Rim Banna -Al Quds Everlasting (2002)

Είναι μια Παλαιστίνια με φωνή σαν κοριτσιού. Δε φαίνεται αυτό, πρέπει να το αντιληφθείς. Είναι στα αράβικα ο δίσκος αλλά δεν είναι τόσο αράβικη μουσική όσο δυτικότροπη. Πάρα πολύ όμορφο. Φωνή γεμάτη αθωότητα.

 

9) ORISHAS - Emigrante (2002)    

 Χορευτικό και μελωδικό hip-hop-salsa-r’n’b από τρεις Κουβανούς.

 

10) Κωνσταντίνος Β -Transformations (2003)

Είναι πρωτότυπες και εμπνευσμένες διασκευές σε τραγούδια του Χατζιδάκι. Αν και σε αυτές τις λίστες εγώ δε θέλω να βάζω δίσκους best of, διασκευών ή live, αυτό το άλμπουμ έχει δική του αυθεντική υπόσταση. Ατμοσφαιρικό και αισθαντικό, σε ρουφάει χωρίς να βαριέσαι καθόλου.

 

11)  Beyonce Knowles - Dangerous In Love (2004)

Τέλειος δίσκος. R’n’B. Και χορευτικά και ήρεμα τα τραγούδια και πολύ ωραία. Και φωνάρα η Beyonce. Και φυσικά γεμάτο ερωτισμό το άλμπουμ. Πολύ ερωτισμό!

 

12) Keane - Hopes And Fears (2004)

Φοβερές μελωδίες στη φωνή, πανέμορφα τραγούδια, όσο σουξέ και να έχουν γίνει και να ακούγονται σε ραδιόφωνα και σε μαγαζιά ρούχων. Διαχρονικό.

 

13)  Killers - Hot Fuss (2004)

Επιτέλους πολύ καλό ροκ, με ωραίες μελωδίες και καλή φωνή και χορευτικό-ρυθμικό.

 

14)  L’ ham De Foc - Cor De Porc (2005)

Είναι Καταλανοί (τα βασικά μέλη) και παίζουν τραγούδια δικά τους μεσαιωνικού στυλ με διάφορα παραδοσιακά και μεσαιωνικά όργανα από διάφορες περιοχές: από την Ισπανία, Αραβία, Ελλάδα, Τουρκία μέχρι την Περσία και την Ινδία. Και μια πολύ ωραία γυναικεία φωνή. Κρίμα που έχουν διαλυθεί.

 

15)  Film - Stop (2006)

Έλληνες.Indie-rock-alternative; Δε ξέρω πώς να τα ορίσω αυτά, έχω καιρό που δεν ακούω τέτοια. Δεν είναι απλοϊκό πάντως, έχει έντεχνα σημεία με τα όργανα (ηλεκτρική κιθάρα, μπάσο, τύμπανα, πλήκτρα) που ανεβάζουν τα κομμάτια. Είναι πάντως σκληρά. Και φυσικά έχουν μια τέλεια φωνή. Γυναικεία. Πολύ ανοιχτή φωνή και δυνατή.

 

16)  ORIGINAL SOUNDTRACK - Transylvania (2006)

Κι αυτό από ταινία. Κι από ταινία του Tony Gatlif πάλι. Ναι και πάλι έχει να κάνει τσιγγάνους. Οι μουσικές του επιλογές-αλλά και συνθέσεις- παιγμένες από ντόπια παραδοσιακά σχήματα στις χώρες που γίνονται τα γυρίσματα είναι εξαιρετικές. Απίστευτα παιξίματα και φοβερή αυθεντικότητα. Τρελός χορός μα και αισθαντικά κομμάτια. Συγκινητικά. Ταξίδι αλλού. Σημειώστε την τραγουδίστρια κάποιων κομματιών, την Beata Palya. Άλλη απίστευτη φωνή. Εγγύηση τα σάουντρακ του Tony Gatlif!!! Πάντα ανακαλύπτεις σχήματα ή τραγουδιστές ή και μουσικές που δε γνώριζες πριν.

 

17)  Beirut - Gulag Orkestar (2006)

Πάρα πολύ καλός δίσκος. Πολύ καλή φωνή, αντρική. Στυλ: έχουν διάφορα χάλκινα πνευστά καμιά φορά, μερικές κιθάρες μικρές, κάνα djembe για κρουστό, αλλά δένει πολύ όμορφα τα σύνολο. Ωραίες μελωδίες που σε συγκινούν.

 

18)  Beirut- The Flying Club Cup (2007)

Επίσης πάρα πολύ καλό και το δεύτερό τους άλμπουμ. Δε μπορούσα να ξεχωρίσω ποιο είναι το καλύτερο, το πρώτο ή το δεύτερο. Που σημαίνει ότι είναι πολύ καλά και τα δύο. Στο ίδιο στυλ.

 

19)  Monica-Avatar (2008)

Μπαλάντες και ρυθμικά κομμάτια. Ροκ και ποπ. Με μπασοκίθαροτύμπανο μα και με πιάνο, ακορντεόν, βιολιά. Ωραία φωνή, όμορφες μελωδίες, καλές αρμονίες και αυθεντικότητα. Η μπάντα της όλοι γουστάρουν τα τραγούδια και τα τραγουδούν όλοι μαζί στις συναυλίες που κάνουν. Πολύ καλός δίσκος. Ελληνίδα.

 

20)  Okokan Sound System- Volume 1 (2008)

Καταπληκτικό hip-hop-salsa-reggae-reggαeton. Τρελό χοροπηδητό. Αποπνέει φρέσκο αέρα. Στο σχήμα είναι κι ο Sargento Garcia για όποιον τον ξέρει.

 

21)  Fido Guido- Sulla Strada (2009)

Reggae dancehall με τη μελωδική φωνή του Fido Guido και χορευτικό ρυθμό με στίχους στη διάλεκτο του Taranto της Σικελίας.

Ανακαλύψτε τον.

 

22)  Florence and The Machine- Lungs (2009)

Θεϊκή φωνή που σε συνεπαίρνει αμέσως. Ωραίες συνθέσεις με ηλεκτρική κιθάρα-μπάσο-τύμπανο. Ποπ μελωδίες. Ποπ-ροκ το λένε κάποιοι. Δε ξέρω.

 

23)  Whole Wheat Bread-Hears of Hoodlums (2009)

Φοβερά γκάζια από ένα punk συγκρότημα που όλοι είναι μαύροι, οπότε έχουν πολλή δύναμη τα πάντα. Δυνατή φωνή κι όποτε πρέπει μελωδική. Δεν ακούω πια τέτοια, αλλά αυτοί αξίζουν πραγματικά. Πολύ καλοί.

 

24) Friendly Fires - Friendly Fires (2009)

Ποπ, χορευτικό, τύμπανα με φαντασία, λίγο ηλεκτρονικά στολίδια, ωραίες μελωδίες και μια αίσθηση disco.